Det är inte utan anledning som hunden brukar kallas för människans bästa vän. Det var det första tamdjuret och har delat vår vardag i tusentals år. Hundar har hjälpt människor att skaffa mat, hålla vakt och utföra många andra uppgifter.

Skelettfynd från Israel och Tyskland visar att det fanns tamhundar redan för 12 000 år sedan. Vid stenåldersboplatsen Skateholm i södra Sverige har arkeologer hittat 7 000 år gamla hundgravar. De tyder på att djuren redan vid den tiden begravdes med liknande omsorg som människor.

De allra första tamhundarna kom dock varken från Europa eller Mellanöstern utan från södra Kina. För bara några år sedan kunde genforskare visa att alla nu levande hundar har samma förfäder. De härstammar från en grupp vargar som levde i södra Asien för ungefär 16 000 år sedan.
Dessa vargar var betydligt mindre än de som lever i dag och tämjdes av människor som insåg att de kunde ha stor nytta av de starka, snabba och lättlärda djuren. Hundarna användes som jakt- och vaktdjur, men kunde också slaktas för att ge mat. Pälsarna blev till kläder.
Genom avel uppstod sedan olika typer av hundar. Stora djur parades med andra stora djur, lugna hundar med andra lugna hundar. Av de raser som finns i dag är vinthund och slädhund troligen de som påminner mest om de första tamhundarna.

Aveln har fortsatt. I dag finns det hundar för alla ändamål: bombhundar, kapplöpningshundar, fågelhundar och sällskapshundar. Men alla – från den största sankt bernhardshunden till den minsta chihuahuan – har alltså samma förfäder.

Lassie är världens mest kända filmhund. Filmer och tv-serier om den kloka tiken har lockat tittare ända sedan 1943. I de första sju filmerna spelades Lassie av hanhunden Pal. Att den inte särskilt väluppfostrade Pal fick rollen var från början en nödlösning. Hunden som utsetts till att göra rollen som Lassie var nämligen inte färdigtränad när inspelningen skulle börja. Att man valde en hanhund i rollen som tik berodde på att hanar har tjockare sommarpäls. Det gjorde sig bättre på vita duken, tyckte filmfolket.

Kommentera

Publiceras ej