Att resa med hund är roligt att kunna, året om.
Men  det är också mycket som behöver göras innan resan,             
vad som ska tänkas på m.m.
Det ska du få läsa i detta inlägg.
 
         Checklista inför resan
  • Hunden ska ha ett pass. Se till att uppgifterna är korrekta.
  • Chipmärk din hund inför resa inom EU.
  • Kontrollera reglerna för det land du reser till och hur du får med hunden tillbaka till Sverige.
  • Kontrollera om det finns sjukdomar och parasiter dit du reser
    Uppdatera dina uppgifter i djurid.se – ägarregister ifall du behöver kontaktas om hunden försvinner.

Märkning

Hundar och katter måste vara ID-märkta med microchip i nacken, eller ha tatuering i örat om märkningen gjordes före juli 2011.

Vaccinationer

Hundar som ska resa utomlands måste vacciners mot rabies (detsamma gäller katter). Efter vaccinationen måste du vänta i 21 dagar innan du reser med din hund. I Europa finns smittsjukdomar vi inte har i Sverige. Prata med din veterinär eller kontakta Jordbruksverket, så din hund får ett skräddarsytt skydd.

Pass till hunden

Hundar (och katter) måste ha djurpass som utfärdas av veterinär och i passet ska veterinären notera utförda behandlingar.

Olika regler i olika länder

Kontakta ambassaden för det land du ska semestra i och fråga vad som krävs för att din hund inte ska stoppas vid gränsen.

Allra viktigast är såklart att hunden får följa med hem igen, så var noga med att kontrollera vilka regler som gäller för att föra in hundar i Sverige. Reglerna kan justeras och de aktuella hittar du på Jordbruksverkets hemsida.

Tullen

När du kommer tillbaka till Sverige måste du gå på rött i tullen. Där kontrollerar de att alla papper om hunden är i ordning. Du måste ha originalhandlingar.

Hundapotek

För oss människor är det bra att ha med ett reseapotek och detsamma gäller för hundar. Packa ner åksjuketabletter, fästingmedel, medel mot sandmygg om du ska till södra Europa och en gummerad elastisk binda.

 

källor: Svenska Kennel Klubben, IF, Wikipedia

 

Kommentera

Publiceras ej